Maker Faire

Home »  Maker Faire

Wat is Maker Faire?

De Maker Faire is de grootste Show (and Tell) op aarde: een gezinsvriendelijk festival waarbij uitvinding, creativiteit en vindingrijkheid centraal staan. Een viering van de Maker movement.

Deels wetenschapsfestival, deels beurs, en voor een deel iets helemaal nieuws. Maker Faire is een samenkomst van tech-enthousiastelingen, hobbyisten, onderwijzers, knutselaars, ingenieurs, wetenschapsclubs, designers, kunstenaars, studenten en commerciële exposanten van alle leeftijden. Al deze makers komen naar de Maker Faire om het publiek te laten zien wat ze maken en om te delen wat ze leren. Vol passie en enthousiasme introduceren zij hun projecten aan het publiek.

Een korte geschiedenis

De Eindhoven Maker Faire is trotse bezitter van de Maker Faire licentie. In de US begon het allemaal in 2006 met de lancering van de Maker Faire in de Bay Area. Hier was de populariteit van het maken en interesse onder de groepen ambitieuze makers erg zichtbaar. De Makers namen deel aan hands-on activiteiten en leerden nieuwe vaardigheden tijdens het evenement. Een record van 215.000 mensen namen deel aan de twee Maker Faires in de Bay Area en New York in 2014. Een gezinsvriendelijk evenement, waar 50% van de bezoekers tijdens het evenement aanwezig was met kinderen. Sinds enkele jaren is ook in Europa de Maker Faire een feit. Met de komst van de Eindhoven Maker Faire in 2013 is de start voor een Eindhovense community gemaakt.

Maker Faire is voornamelijk gericht op de toekomst, de presentatie van makers die nieuwe toepassingen verkennen met nieuwe technologieën. Maar het is niet alleen voor de makers op technisch gebied; de Maker Faire is gevuld met projecten en experimenten vanuit het gehele spectrum van wetenschap, techniek, kunst, performance en ambacht.

Maker Faire is een bijeenkomst van fascinerende, nieuwsgierige mensen die graag hun vaardigheden delen. Het is een plek voor makers om hun werk te demonstreren en interactie aan te gaan met het publiek. Vele makers zeggen dat ze geen andere plek kennen om te delen wat ze doen. DIY (Do-It-Yourself) is vaak onzichtbaar in onze gemeenschap, deze vindt vaak plaats in winkels, garages en op keukentafels. Het staat meestal niet in de schijnwerpers van de traditionele kunst of (wetenschappelijke) evenementen. Maker Faire maakt deze projecten zichtbaar en laat ideeën zien die we niet elke dag tegenkomen.

Maker Faire wordt mogelijk gemaakt door Maker Media. Maker Media publiceert Make:magazine, produceert Maker Faires, en biedt doe-het-zelf tools, electronica, kits en boeken aan via de online en pop-up maker Shed winkels.

Stichting MakerDays Eindhoven

De Stichting MakerDays is opgericht in 2015 met als doel om “netwerken te bouwen” en alle handelingen te verrichten die daartoe bevorderlijk kunnen zijn, met de Maker Faire USA als inspiratiebron. De Stichting MakerDays wil de makerbeweging in Nederland laten groeien en bloeien. De Eindhoven Maker Faire is de ontmoetingsplaats voor mensen in Nederland met een passie voor maken en daarmee de inspiratiebron voor bezoekers en makers om zelf dingen te creëren. De Stichting MakerDays ontwikkelt het platform en een jaarlijks “Maker Faire” evenement.

Het bestuur bestaat uit:

  • Gerard Jacobs, voorzitter (in functie 02-06-2015)
  • Olga Coolen, secretaris (in functie 02-06-2015)
  • Eric van Gerwen, penningmeester
  • Stefan de Bever (in functie 02-06-2015)
  • René Kivits (in functie 01-04-2017)

Het bestuur werkt volgens de Governance Code Cultuur. Een ANBI status is in voorbereiding.
De Stichting MakerDays is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 63446243
Het BTW nummer is 8552.39.438
Contact met bestuur: bestuur@eindhovenmakerfaire.nl

Stichting MAD emergent art center

MAD produceert de Eindhoven Maker Faire in opdracht van de Stichting MakerDays. MAD is een Algemeen Nut Beogende Instelling. MAD emergent art center is een vestiging van de Stichting Multi-Art-Disc, opgericht 18-05-1995 te Eindhoven. Het RSIN nummer is 804082856.
De Stichting MAD emergent art center is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel onder nummer 41093496. Het BTW nummer is 8040.82.856.B.01.
Website: www.madlab.nl. Telefoon 040 32133032.

Algemene Voorwaarden

Alle aankopen door consumenten van produkten van de Stichting MAD emergent art center kunnen worden herroepen met een maximale termijn van 14 dagen.